Diagnos & Kalibrering

Hella Gutmann Solutions är en av världens ledande tillverkare av diagnos- och kalibreringsverktyg. Saint-Gobain har sedan ett par år ett internationellt samarbete med detta företag och vår bedömning är att HGS produkter är väl anpassade till eftermarknaden för bilglas. Det är därför med dessa vi valt att arbeta, såväl gällande distribution som utbildning inom ramen för Sekurit Partner (läs mer om Sekurit Partner i egen flik på huvudmenyn). 

Alla vindrutor med kameror behöver kalibreras. För att nå acceptabel standard gällande diagnos och kalibrering behöver du två verktyg:

1/ Diagnosverktyg

Förutom att läsa av grundinställningar och koder före och efter ett arbete är diagnosverktyget en hjälp när du ska genomföra en kalibrering. Det är genom diagnosverktyget du får steg-för-steg-instruktioner i hur kalibreringen ska utföras. Vissa kalibreringar görs inne på verkstaden (statisk kalibrering), medan andra utförs under det att bilen körs (dynamisk kalibrering). I dagsläget utförs kalibrering av Volvos kameror genom att bilen körs en viss sträcka under vissa givna förhållanden. Informationen kring vilka parametrar som behöver uppfyllas för att göra en Volvokalibrering får du när du kopplat upp diagnosverktyget mot bilens dator. Därför är det korrekt att säga att du i dagsläget klarar Volvokamerorna med hjälp av enbart diagnosverktyget. Det finns en mängd olika diagnosverktyg på marknaden från ett antal olika leverantörer. En av fördelarna med HGS diagnosverktyg är att den finns som smidig och portabel handenhet, vilket gör att du inte behöver ha en PC i verkstaden när du utför diagnos. Hella Gutmanns handenhet Mega Mac 42SE får du på köpet om du går med i Sekurit Partner till ordinarie första-års-avgift (mer information i stycket längst ner). Detta verktyg kommer då i Saint Gobain Edition i blått med Saint Gobains logotyp, inklusive ett förstärkt mjukvarupaket (Body Plus, i vilket glassmomentet ligger inbakat) vilket gör att du kan läsa av fler inställningar och koder än om du jobbar med den mer slimmade glasversionen (exempelvis kan du läsa av AC, styrsystem och fjädring). Dessutom erbjuder vi i vårt paket ett års extra garanti (totalt 3 år). Uppdateringar av mjukvara ingår också under 3 års tid, till skillnad från om du väljer att köpa enbart diagnosverktyget till listpris 24 500kr där enbart ett års uppdateringar ingår. Du behöver alltså lägga på ytterligare två års mjukvaruuppdateringar (kostnad 9 400kr) och därutöver bekosta en bredare mjukvara samt utökad garantitid för att kunna jämföra ordinarie verktyg med Mega Mac 42SE Saint Gobain Edition. Med vårt diagnosverktyg slipper du bekymra dig under tre års tid - och får lokal support från vår specialutbildade personal på köpet.

2/ CSC-verktyg & tavla

CSC-verktyget och tavlan används för kalibrering av VAG och Mercedes-kameror. Se nedan YouTube-klipp för funktionalitet. Hjulinställning är något som specificeras i de flesta monteringsanvisningar varför detta verktyg är att föredra jämfört med att endast jobba med tavlor.
I november 2015 släpper HGS ytterligare sex tavlor som möjliggör följande åtta märken:  Renault, Honda, Nissan, Kia/Huyndai, Mazda och Toyota/Lexus. Dessa kostar 490Euro/styck eller paketpris 2 790Euro. För att nå bästa möjliga täckning på eftermarknaden idag behöver du alltså investera:

Diagnosverktyg: 44 900 kr (ink Sekurit Partner med allt vad det innebär, se separat flik i huvudmenyn)

CSC-verktyg: 56 300 kr

Kompletterande måltavlor: 26 300 kr

Totalt 127 500 kr

Ovan är möjligt att skriva av på samma sätt som vid inköp av exempelvis maskinutrustning och dator.

Hur gör jag för att skaffa diagnos och kalibrering?

Diagnosverktyget i ovan beskrivet utförande ingår vid medlemskap i Sekurit Partner. Medlemsavgiftern för Sekurit Partner är är 44 900kr och vårt diagnospaket är värt 45 900kr (du kan se det som att du får vårt utökade diagnospaket för runt halva ordinarie pris om du går med).
Du får i priset även tillgång till club@utovers tjänster, en tvådagars utbildning kring nya tekniska utmaningar i bilglasbranschen, fritt medlemsskap i ATI för guidning till OE-anvisningar mm.

Vill du bli medlem i Sekurit Partner, kontakta våra distriktschefer nedan så ger de dig mer information om detta koncept eller läs mer på separat flik i huvudmenyn. Distriktscheferna kan också hjälpa dig vidare med kontakt Hella Gutmann Solutions i det fall du bara vill ha verktyget enligt gällande prislista från HGS och hoppa över Sekurit Partner-paketet.

Distriktschef Öst: Patrik Jangemo 072-208 88 90

Distrikschef Sydväst: Adrian Mars 070-224 39 92

Distrikschef Norr: Richard Jonsson 070-828 94 91

Försäljningschef: Solveig Norberg: 0705-98 36 71